ВЯРА, ЦЕННОСТИ И ОБЩЕСТВО

Stacks Image 2087
Човек не може да живее пълноценен щастлив живот сам, изолиран и объркан.

Ако не си отговориш на въпросите

КОЙ СЪМ АЗ,

ОТКЪДЕ ИДВАМ И КЪДЕ ОТИВАМ,

С КОГО ИСКАМ ДА ВЪРВЯ ПО ПЪТЯ СИ,

КОЯ Е ОБЩНОСТТА, ОТ КОЯТО СЪМ ЧАСТ,

ако не даваш и не получаваш... какъв живот точно живееш???

ВЯРА

В живота си неизбежно стигаме до място, където нашият ум не може да даде и да намери обяснения. Фактите губят сила, липсват доказателства... И се раждат теории... и винаги се налага да приемеш нещо на вяра... защото няма доказателства…

Макар мнозина да твърдят, че са атеисти и не вярват, всички ползваме вяра в своя ежедневен живот. Защото сме създадени да живеем с вяра... Вяра в бъдещето, вяра в доброто, вяра, че ще успеем...

Когато останем насаме с мислите си и се вгледаме в природата, недокосната от човека, откриваме, че има Бог, Творец на Небето и земята. Не вселената, която също е творение, а личност с разум, мъдрост, сила и стабилен характер да създаде съвършения ред около нас и да поддържа всичко в хармония.

Бог Творецът създаде с любов Своето висше творение - човека. Човекът се отрече от Бога и падна в грях, стана смъртен и трябваше да понесе последиците от своя грях - болка, страдание, мъка, смърт... Дълги години, дълги битки със себе си и околните… с Бога…

Бог Отец, с цялата Си любов, даде Своето най-ценно - Сина Си, за да ни изкупи от греха и проклятието, което тегне върху нас ежедневно - бунтът ни да живеем живота си сами, без Него, Създателя, да се мъчим да доказваме, че можем да се справим сами, без Него! Е, видно е колко можем...

Бог ни отвори път да се върнем отново при Него, Бащата, чрез Сина, Исус Христос и да запълним празнотата, която крещи вътре в нас... И да живеем живот, какъвто не заслужаваме - подарък, платен с най-висока цена, напълно незаслужено...

Има и друг освен Бога - сатана, унищожителят, бащата на лъжата, обвинителят. У него няма нищо добро, той е зъл и вдъхновява всички злини в света около нас. Той търси хора, които да служат на неговите намерения и ги възнаграждава богато, но... взема душата им...

Затова дойде Исус Христос - да съсипе делата на дявола и да даде спасение на смъртната ни душа, когато се покаем за греха си и Го поканим за Спасител и Господ на нашия живот.

Човек не може да бъде господар на себе си. Човешкият дух е като празен съд - може да се изпълни или с Божия Дух, или със зъл демоничен дух. И това решение взема всеки от нас, лично. Имаме свободна воля да решим на кого ще служим. И вземаме своите решения всеки ден...

В зависимост от тези решения ще прекараме този живот и вечността близо до Бога или в ада, далеч от Него и Неговото присъствие.

Ние в нашето семейство сме новородени християни, които са предали живота си на Исус Христос и изповядваме Него като свой личен Господ и Спасител.

Християнството не е религия, то е начин на живот.

Моралът и ценностите, на които Библията ни учи, могат да бъдат само добри пожелания, ако не са вдъхновени от силата на Святия Дух в смирение да станат реалност в нашия живот. Той е истинската сила... най-великата... И само Той може да промени ада, в който живеем, в истинско Небе... още тук, на земята...

Господи Исусе, давам Ти цялата слава и благодарност, за това, че си ме създал, че ме обичаш, че си ми дал живот, който не заслужавам! Обичам Те!

ОБЩЕСТВО

Има два типа хора:

едните приемат следните теории за света и неговото развитие:

„Ако не гледаме проблемите и се правим, че те не съществуват, ако мислим позитивно и не обсъждаме проблеми, нещата ще се оправят. Защото, ако се фокусираме върху проблемите, те ще станат по-големи, ние ще станем негативни и ще привлечем отрицателна енергия. Затова ще бъдем позитивни и няма да имаме проблеми!”

Достатъчно отрицателна енергия и зло вече има наоколо... Но ако се правим, че го няма и го игнорираме, дали ще изчезне от самосебе си? Какво става с един пожар, ако го игнорираш? Загасва сам? Или с чумна епидемия? Отшумява сама, защото си я игнорирал и се правиш, че я няма?

Един мъдър човек, Едмънд Бърк, е казал преди много години следното:

„Единственото, което е нужно, за да триумфира злото, е добрите хора да не правят нищо",

както и следното:

„Когато злите се събират и съюзяват, добрите също трябва да се обединят. В противен случай добрите ще се провалят, един по един, ненужни жертви в модерната битка на човешката низост".

Е, аз сме от втория тип хора и виждам нещата различно!

Аз и моето семейство вярваме, че всеки човек трябва да поеме отговорност за своя живот и да изгради съзнание, че не е изолиран остров, а част от общност. Всичко, което правим, влияе върху хората около нас и истински прогрес идва чрез гражданско съзнание и гражданско общество, което се занимава с проблемите - всички знаем и виждаме, че няма перфектна държавна система. Но всяка система на държавност трябва да има регулатор - обществото, което я избира. То назначава и то уволнява.

Всеки човек трябва да отговаря за СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЯНИЯ.

Не сме расисти и се противопоставяме на расистки схващания и теории, които твърдят, че има висши и низши раси и етнически групи.

Има шепа „елит" - корумпирани и безскрупулни неморални хора, които смятат, че могат да разполагат със съдбите на милиони хора и противопоставят групи, прослойки или общности една на друга, за да извлекат облаги и мръсна печалба.

Ние участваме в различни инициативи и искаме да бъдем глас на промяна, за да оставим на децата си по-добър и по-различен свят от настоящия.

Днес нямаме право да замълчим в своето малодушие и оцеляване, вкопчени в собствения си успех и благоденствие. Независимо колко други са предпочели да го правят…

Днес е време да издигнем гласа си в защита на свободата, справедливостта, на морала, на ценностите, на стабилността.

И всеки, който посяга върху човешките права или върху частната собственост, трябва да си понесе наказанието.

СЕМЕЙСТВО И ЦЕННОСТИ

Много хора вече научиха (по трудния начин), че да успееш не означава просто да изкарваш много пари.

Успехът означава също да дадеш време, внимание, грижа и любов на своето семейство - на най-близките, които имаш.

Защо съм роден на тази земя? Как да оставя следа след себе си? Как да повлияя за добро?

Защо хората днес не искат да се женят? Може ли човек да се смята за успял, ако е супер успешен в бизнеса, а има разбито семейство и опърничави деца?

Какво означава „отговорност"? Как да се балансират всички отговорности, с които се нагърбваме? Как се разпределят ролите в семейството?

Защо се развеждат хората? Какво означава „несходство в характерите" и къде се коренят проблемите в брака?
Може ли двама души (или дори повече) да живеят заедно, а всъщност да са самотни?

Защо да имам деца и да ги обричам на ужасен живот? Колко деца да имам? Как да планувам деца? Как ще ги възпитавам? Ще бъда ли добър родител?

Всеки от нас си задава подобни въпроси. И цял живот търсим отговори…

Тъй като се превръщаме в типично консуматорско общество, движено от материалистични мотиви и доводи, чудно ли е, че децата ни са абсолютни консуматори и не се интересуват от нищо друго, освен от себе си и това какво им харесва и как да искат повече без да дават?

Колко често като родители се вкопчваме в това да изкарваме пари и си мислим, че по този начин ще компенсираме липсата ни от вкъщи, когато нашите деца се нуждаят от нас?

Как може да се свържат поколенията и децата ни да имат друг старт - надграден върху нашите принципи, семейни ценности и убеждения, за да имат още по-успешен и пълноценен живот от нас самите?

Добри или лоши деца ни се „падат"? Как да се справим с тинейджърите?
Как да спасим брака и семейството си, когато сме в криза?

Как да поддържаме любовта с времето? Защото тръпката изчезва? Какво точно се случва при един развод (под повърхността, вътре, в сърцата)?

Толкова ли е опасна една извънбрачна връзка? Ами нещата са само секс, какво толкова?...

Може ли всичко около нас да е относително и всеки да си има своя истина? Какво е мястото на морала и ценностите днес?

Въпроси, въпроси, въпроси... Търсим отговори, слушаме идеи... И се учим, докато сме живи!

А всъщност не е ли това най-страхотното на живота - колкото повече научаваш, толкова повече разбираш, че имаш нужда да учиш...